Dakdekken FAQ

Dakbedekking FAQ

Veelgestelde vragen over Dakbedekking.

Lees hier de meest gestelde vragen en onze antwoorden wat betreft alle typen dakbedekking.

  • Hoe lang duurt het vervangen van een dak?

    De duur is van een aantal factoren afhankelijk, is het een plat of schuin dak, wat voor type dak is er gewenst en bijvoorbeeld ook hoe het weer is in die periode. Voor u en uw woning is het altijd het beste wanneer dit zo snel mogelijk uitgevoerd wordt. Om een voorbeeld te geven, voor een gemiddeld pannendak kan de klus vaak binnen een week klaar zijn. Voor platte daken geldt de stelregel dat er per dag zo’n 50 m2 per dag aangepakt kan worden.

  • Kan je dakdekken als het regent?

    Dat hangt ervan af, heeft u slechts een kleine lekkage die opgelost dient te worden, dan is het goed mogelijk dit tussen de buien door te doen. Heeft u geen lekkage maar is uw totale dak aan vervanging toe? Dan is het beter om te wachten op een droge periode. Dakdekken met regenachtige omstandigheden is in elk geval lastiger dan met goed weer.

  • Dakdekken in de winter/ dakdekken bij vorst?

    Dakdekken in de winter is goed mogelijk, echter kunnen niet alle types dakbedekking verwerkt worden tijdens vorst, zo is het advies voor EPDM dit niet aan te brengen als het minder dan 5 graden is. Het beste is natuurlijk uw dak vóór de winter te laten vervangen, zo voorkomt u lekkages en weet u zeker dat u tijdens de volgende storm droog zit.

  • Hoe vaak heeft een dak onderhoud nodig?

    Uw dak moet minimaal 1 keer per jaar onderhouden worden, het advies is om dit zelfs 2 keer per jaar te doen. Afhankelijk van het type dak verschilt het aantal keer en de vereiste werkzaamheden. Lees deze bij de aparte daktypes.

  • Welke soorten dakbedekking zijn er?

    Er zijn een aantal types dakbedekking namelijk:

  • Wat is Bitumendakbedekking?

    Vaak hebben iets oudere huizen met een uitbouw een plat dak met bitumendakbedekking. Het wordt ook wel dakleer genoemd daarbij wordt bitumen gemaakt tijdens de productie van olie (het is een bijproduct) en heeft niets met leer te maken. Het wordt steeds vaker gemengd waardoor de slechte eigenschappen (slecht tegen UV en kou) een minder grote invloed krijgen en vertraagd het verouderingsproces. Bitumendaken zijn vaak in verschillende kleuren verkrijgbaar en relatief goedkoop. Vandaar dus een veel gebruikt materiaal voor platte daken.

  • Wat is EPDM-dakbedekking?

    EPDM is een synthetisch en erg duurzaam rubber. Door de goede eigenschappen kan EPDM in bijna elk klimaat als dakbedekking toegepast worden. Het wordt dan ook in Nederland steeds vaker gebruikt. Ook worden enkele dakgoten bekleed met EPDM-folie dit geeft maar aan hoe goed dit bestand is tegen water. Kortom een ideaal materiaal.

  • Wat zijn shingles voor dakbedekking?

    Er zijn twee typen shingles, de leien shingles zoals ze origineel veel gebruikt werden, dit bestaat uit een stenen plaatjes die ook weer in twee soorten verkrijgbaar zijn (natuurleien en kunstleien). Het gebruik van deze originele leien is erg kostbaar maar zorgt wel voor een lange levensduur. Het andere type dat tegenwoordig veel gebruikt wordt voor tuinhuisjes, carports en dergelijke zijn bitumen leien, deze gebruiken het eerdergenoemde bitumen materiaal in combinatie met de vorm en manier van dakdekken van leien. Deze vorm van leien is in vergelijking met andere typen dakbedekking vrij goedkoop.

  • Hoe lang gaat een bitumen dak mee?

    Bitumendakbedekking is een van vaakst gebruikte oplossingen voor op een plat dak, afhankelijk van het onderhoud (regelmatig schoonmaken, etc.) kan een bitumen dak van 20 tot wel 30 jaar mee gaan.

  • Hoe onderhoud ik mijn bitumen dak?

    Een plat dak heeft iets meer onderhoud nodig dan een schuin dak, er blijft vaak wel ergens een hoopje blaadjes liggen doordat het niet schuin afloopt. Dit dient twee keer per jaar schoongeveegd te worden, ook moeten de dakgoten en afvoerbuizen extra gecontroleerd worden. Zitten deze vol zal het hele dak vol met water komen te staan, waardoor zelfs de kleinste oneffenheden voor een lekkage kunnen zorgen. Daarnaast is een inspectie op scheurtjes en oneffenheden eens per jaar geen overbodig luxe. Dit kan je vaak gemakkelijk zelf doen doordat het dak plat is. Inspecteer uw dak vooral in de herfst of lente, dan heeft de temperatuur het minste invloed op het dak, en is het risico dat u het beschadigt het kleinst. Wij kunnen u natuurlijk altijd ondersteunen in uw onderhoud.

    Neem hiervoor contact op

  • Kan het kwaad als er plassen regenwater op mijn dak liggen?

    Ja het stilstaan van water op uw dak kan ervoor zorgen dat uw dakbedekking aangetast wordt. Wanneer uw dak niet meer in optimale conditie is kan het stilstaande water zelfs zorgen voor vochtschade. Het zal langzaam tot in de diepste poriën van de dakbedekking doordringen en kan uiteindelijk binnendringen. Wanneer het kleine plassen zijn, let dan op dat of er iets gedaan kan worden zodat het water wel weg kan (het dak schoonmaken bijvoorbeeld).   

  • Wat moet ik met kapotte dakpannen doen?

    Wanneer u kapotte dakpannen ontdekt, kunt u deze het beste meteen vervangen. Wanneer u de dakpannen zelf vervangt, kunt u ook meteen verschoven dakpannen controleren en weer goed neerleggen. Onze tip is daarom, inspecteer uw dakpannen minstens twee keer per jaar! Dan weet u zeker dat er geen schade aan uw dak ontstaat.

  • Welke soorten dakpannen zijn er?

    Er zijn een aantal verschillende soorten dakpannen, de meest bekende zijn hierin:

    Romaanse pan (een groot golvend vlak)

    Stormpan (een van de meest gekozen, weinig golving)

    Holle pan (een holle golving)

    Vlakke pan (met ribben en sluiting, hoef niet kruiselings geplaatst te worden).

  • Hoe lang gaat een dakpannen dak mee?

    Een dak met dakpannen gaat over het algemeen het langste mee. Toch zitten hierin ook verschillen, vooral door het materiaal en de kwaliteit van de dakpannen. Zo gaan betonnen dakpannen ongeveer 40 jaar mee en keramische dakpannen kunnen tot wel 100 jaar mee gaan (de normale levensduur gaat uit van 50 tot 60 jaar).

  • Hoe onderhoud ik mijn pannendak?

    Voor dakpannen geldt het volgende, deze werkzaamheden kunnen vaak gemakkelijk uitgevoerd worden door een onderhoudsbedrijf:

    • Inspecteer het dak en de aansluitingen bij bijvoorbeeld schoorstenen of dakkapellen.
    • Verwijder onkruid dat blijft liggen op minder steile daken (maar natuurlijk ook takjes en bladeren).
    • Reinigen van hemelwaterafvoer (oftewel de regenpijp), en dakgoten zodat er geen water onnodig stil staat op het dak.
    • Spuit de pannen schoon met heet water.
    • Spuit het dak in met anti mos en alg spray zodat dit zich niet op de dakpannen vestigt.
    • Impregneer het dak tegen vuil en water.

    Wij kunnen deze werkzaamheden natuurlijk ook voor u uitvoeren.

    Neem contact op

Hulp nodig?

Totaal onderhoud Nederland is specialist en gecertificeerd in de veel voorkomende onderhoudsdisciplines (waaronder onderhoud en reparatie van gevels, daken, installaties en interieurbouw). Bij Totaal onderhoud Nederland zijn betrouwbaarheid, service en vakmanschap belangrijke punten. Wij kunnen binnen 24 uur beginnen!

Maak een afspraak

Neem nu contact op!

Type hieronder uw bericht.